Friday, January 21, 2011

masak-masak dengan mama

  
BERSAMA IBU MERTUA KU - HAJAH LARAH


Ini adalah kenangan raya 2009 di rumah Lek kat Damansara.  Raya pertamaku bersama keluarga Hajah Larah.  Dalam gambar ni kurang seorang (Ila).




 
KUIH LEMET @ LEPAT



Ini kuih pertama belajar dengan ibu mertuaku.  Sampai sekarang pun selalu buat.  Ialah bekalan pisang, daun pisang dan kelapa alhamdulilah tak pernah putus.

Orang tua-tua buat kuih banyak guna petua tapi tiada sukatan.  Jadi kena dengar dan tengok betul-betul cara dan banyak bahan yang mereka gunakan.


Bagi diri kak ok je.  Kebetulan biasa buat sebelum ni.  Belajar dengan  Kak Shamsiah berasal dari Sauk, Kuala Kangsar.  Agak sama sukatan dan bahannya tapi  cara membungkus je lain sikit.   

Bahan-bahan :-

10 cawan pisang yang masak ranum dilecek jangan hancur sangat
-        (fokus kepada pisang masak yang dah tak boleh goreng le)
1 cawan gula
-        nak manis tambah lagi
3 cawan tepong gandum
1 cawan tepong beras
½ cawan tepong ubi
1 sudu tea garam
2 biji kelapa diparut putih

Satukan semua bahan. Gaul sebati.  Sendukan 2 sudu ke daun pisang. Bungkus kemas.  Kukus 30 minit.  

Kak ada 3 versi untuk kuih ini.  Maklumlah kak ni keturunan Banjar.  Suami pulak orang Jawa.  Kerja kat sini kawan dengan orang Perak.  Keluarga kak panggil kuih ni sebagai Pais pisang, Lemet pisang dan Lepat pisang.

KALAU ADA MASA BOLEH CUBA KUIH2 DARI 'KULAAN' KU DI MAYA INI.

kuih pupudak



wadai kipeng
Ini dapat dari kulaan di Telok Intan.  Buat pengetahuan kulaan, kami di Johor menyambatnya sebagai kuih sunduk lawang (pupudak) n kikicak (wadai kipeng)







No comments:

Post a Comment